یوگای آئینگر-تمرینی مبتنی بر هم ترازی
اگر به یک کلاس یوگای مدرن مراجعه کنید، خواهید شنید که مربی در مورد هم راستایی درست یک حرکت صحبت می کند. وقتی در مورد هم راستایی صحبت می کنیم (مثلا هم راستا نگه داشتن زانو با مچ پا در حرکت ویرابادراسانا یک)، اغلب به آموزش های بی.کی.اس آیینگر در متن معروف سال 1966 به نام “فرازی بر یوگا” اشاره می کنیم. ورزش یوگا به 2000 سال پیش باز می گردد و آیینگر سهم شگفت انگیزی در آموزه های آن دارد. این آموزه ها بخش جدایی ناپذیری از دانش امروز ما از یوگا را تشکیل می دهند.
نام آیینگر برگرفته از نام پایهگذار این سبک از یُوگا، “B.K.S. Iyengar” میباشد.
آیینگر، نامی هندی ( تامیل نادو[1]) : هندو (برهما[2]) است، آیانگر در زبان تامیل، از ریشه آیان به معنی ‘حکیم’ ، ‘کشیش’، ‘براهما’، ‘خداوند’ ( از لغت هند-آریایی[3] آییا، از لغت سانسکریت آریا ‘آریان’، ‘ارباب’، ‘معلم’ یا ‘پدر خوانده’) به اضافه – گارو که پسوندی جمع برای تجلیل در زبان تلوگو است که زبان مردم بومی استان آندراپرادش است. فرم تلوگویی این لغت آیاگارو است، به معنی ‘پدر’ ، ‘آقا’. ”
آیینگر به نوعی از آشتانگاهای یُوگا[4] گرفته میشود که بر همترازی صحیح بدن تآکید و تمرکز دارد، در این نوع از یُوگا از صندلی، آجرهای چوبی یا فوم، تسمه و … به عنوان ابزار برای کمک به انجام درست حرکات استفاده میشود.
K.S. Iyengar، استاد مدرن یُوگا، این سبک از یُوگا را پایهگذاری کرده است. وی همچنین نویسنده کتاب “فرازی بر یُوگا[5]” است که یکی از معتبرترین متون یُوگای مدرن محسوب میشود. کتابهای ” فرازی بر پرانایاما[6]”، ” فرازی بر احکام یُوگا[7]”، “درخت یُوگا[8]” و ” فرازی بر زندگی[9]” نیز از دیگر کتابهای ایشان میباشند.
او در طول هفتاد سال تدریس، سبک یوگای خود را که به صورت گستردهای تجربه شده بود، توسعه داد و بهبود بخشید، به نحوی که امروزه این سبک، در اکثر سبکهای مدرن یُوگا ترکیب شده است.
در سال 1934، شوهر خواهر آیینگر، Sri Tirumalai Krishnamacharya از آیینگر نوجوان خواست که بهMysore بیاید، تا از طریق انجام تمرینهای یُوگا سلامتی خود را بازیابد. از آن جا او تمرینهایی را آموخت که پیوسته در بهبود وضعیت سلامتیاش مؤثر بود. آیینگر، ملحق شدن به شوهر خواهر خود را، نقطه عطفی در زندگی خود میدانست و میگفت ” او [Krishnamacharya] فقط ده یا پانزده روز به من آموزش داد، ولی همان چند روز چیزی که من امروز شدم را مشخص کرد!” گرچه K. Pattabhi Jois ادعا میکرد که او استاد آیینگر بوده است و نه Krishnamacharya. در سال 1937، Krishnamacharya آیینگر را در سن هیجدهسالگی به پونا[10] فرستاد تا تدریس یُوگا را انتشار و گسترش دهد.
آیینگر در سال 1956، برای اولین بار به ایالات متحده آمریکا سفر کرد و کتاب مشهور خود “فرازی بر یُوگا” را در سال 1966