یکی از ورکشاپهای آموزشی دکتر «کاتاریا» از زبان «راشِل کانیگِل» (نگارندهی اصلی این متن) به شرح زیر میگذرد:
دکتر «کاتاریا» با لباسی هندی وارد میشود و به شاگردانش خوشآمد میگوید. لباس ابریشمی باوقار و طرز صاف ایستادنش باعث شده که شبیه شاهزادههای هندی به نظر برسد. شبیه روحانیون هم هست، چرا که وقتی وارد شد، اکثرا با دیدی آمیخته به احترامات مذهبی نگاهش کردند. دکتر «کاتاریا» در آغاز صحبت به فواید خنده و خنده درمانی برای بدن اشاره میکند: «وقتی میخندید، فعل و انفعالات شیمیایی بدنتان و همچنین فیزیولوژی بدنتان نیز تغییر میکند و در نتیجه میتوانید بیشتر احساس خوشحالی کنید. یوگای خنده هم چیزی بیشتر از آماده سازی ذهن و جسم برای خوشحالی نیست».
سپس دکتر «کاتاریا» به توضیح منابع خنده میپردازد و از ذهن و جسم به عنوان دو منبع خنده نام میبرد. بزرگسالان از ذهن میخندند. دکتر «کاتاریا» اینطور توضیح میدهد: «ما از قضاوت و ارزیابی برای تفکیک چیزهای خندهدار از غیرخندهدار استفاده میکنیم»، اما بچههایی که خیلی بیشتر میخندند، از بدن خنده میکنند. دکتر «کاتاریا» در ادامه میگوید: «بچهها تمام مدتی را که بازی میکنند، میخندند. یوگای خنده حول پرورش همین سرخوشی کودکانه میچرخد. همهی ما کودکی در درونمان داریم که میخواهد بخندد و بازی کند».
حالا بیایید کمی از ورکشاب دکتر «کاتاریا» فاصله بگیریم و درمورد شفابخشی خنده صحبت کنیم. این فرضیه که خنده برای بدن مفید است، ایدهی جدیدی نیست. «نورمَن کازِنز»، ویراستار مجلهی « سَتِردِی ریویو» (Saturday Review)، در کتاب « آناتومی یک بیماری از دید بیمار» از درمان بیماریاش با خنده میگوید.
«کازِنز» در اواسط دههی ۱۹۶۰ مبتلا به «اِسپوندیلیت آنکیلوزان» شده بود. این بیماری دردناکِ پیشروندهی بافت همبند «کازِنز» را خیلی ضعیف کرد، تاجاییکه به سختی قادر به حرکت بود. پزشکان هم امید چندانی به بهبودش نداشت. اما او بهجای بستری در بیمارستان و درپیشگرفتن درمانهای عادی راهی هتل شد. «کازِنز» در اتاق هتل پروژکتوری برای تماشای فیلم نصب کرد و پای فیلمهای کمدی نشست. خودش ادعا میکند که دوز بالای ویتامین C مصرف میکرد و ساعتها برادران مارکس میدید. «کازِنز» در کتابش مینویسد: «فهمیدم که ده دقیقه خندهی جانانه و از ته دل برایم اثر بیهوشی دارد و باعث میشود که حداقل دو ساعت بدون درد بخوابم».
جالب است بدانید که «کازِنز» بهبود یافت و ۲۶ سال دیگر هم زندگی کرد. اما تجربهی جالب توجه او الهامبخش تحقیقات زیادی درزمینهی قدرت شفابخشی خنده شد. ازجملهی این تحقیقات میتوان به کار دکتر «ویلیام فرای» اشاره کرد که در آن زمان استاد روانشناسی دانشگاه استنفورد بود. دکتر «فرای» و همکارانش طی مجموعه تحقیقاتی دریافتند که «خندهی طربناک» موجب افزایش گردش خون، تحریک سیستم ایمنی، ورزش عضلات و حتی تقویت مغز میشود. در تحقیقات دیگری نیز نشان داده، خنده از هورمونهای استرس میکاهد و میتواند به پیشگیری از بیماری های قلبی کمک کند.
اما آیا خندهی مصنوعی (خندهای که خالی از بامزگی و بیشتر مجبوری باشد تا خودبهخودی) هم میتواند همین فواید را داشته باشد؟ دکتر «فرای» معتقد است جدای از تحریک مغزیای که در زمان درک جوکی خندهدار یا چیزی بامزه رخ میدهد، به نظر نمیرسد که اثرات خندهی مصنوعی خیلی متفاوت باشند. او که خودش یوگای خنده را تجربه نکرده است، در این باره میگوید: «فکر میکنم قطعا مفید باشد و خیلی به این برنامه علاقهمندم».